top of page
Hemangioma.jpeg

המנגיאומה

2.png

המנגיומה היא נגע שפיר המורכב מכלי דם. היא מופיעה אצל כ- 5% מהיילודים.

 

לרוב תופיע ככתם על פני העור אשר בתוך שבועות מתעבה ומכפיל את גודלו. הגדילה מהירה, בעיקר בחודשים הראשונים לחיים, נמשכת בקצב איטי יותר במהלך השנה הראשונה לחיים ואז יש האטה בקצב הגדילה ולקראת גיל שנתיים מתחילה נסיגה והתנוונות עצמית של הנגע. אצל מרבית הילדים תעלם ההמנגיומה לגמרי ללא טיפול עד גיל 9 או 10 שנים.

40% מההמנגיומות יופיעו באזורי הראש והצוואר, כולל העפעפיים, ארובת העין וסביבתה. כ-10% מהמקרים ידרשו התערבות רפואית בעיקר בגלל מיקום בעייתי שעלול לגרום להפרעה בתפקוד היום- יומי, בראיה, חסימה של דרכי נשימה, התכייבות, דימום  ובמקרים אחרים הוא עלול לגרום להפרעה אסתטית.

הטיפול - תרופה ממשפחת חוסמי הבטא (פרופנולול או אטנולול).

תרופה זו תינתן בצורה חיצונית כג'ל או טיפות במקרים בהם ההמנגיאומה שטוחה, לא מפושטת וללא סיבוכים.

במקרים מורכבים יותר תינתן התרופה דרך הפה למספר חודשים. תופעות לוואי של הטיפול דרך הפה הינן נדירות, אך דווחו מקרים של: הפרעות שינה, האטה בקצב הלב, ירידה בלחץ הדם וירידה ברמות הסוכר בגוף. לאור זאת התרופה ניתנת בפעם הראשונה בהשגחה רפואית ודורשת מספר בדיקות פשוטות טרם התחלת הטיפול ובמהלכו. הטיפול יותחל באשפוז יום ילדים. לפני ההגעה לטיפול יש לבצע הערכה אצל קרדיולוג ילדים לשלול מניעה לטיפול בחוסמי בטא. בנוסף יש לבצע בדיקת אק״ג בקופת חולים וולהביא את התרשים לאשפוז יום ילדים.

בביקור הראשון - מינון נמוך

מנת התרופה הראשונה תינתן סמוך להאכלה. לפני קבלת התרופה יש למדוד דופק ולחץ דם. שעתיים לאחר התרופה יש למדוד שוב לחץ דם ודופק וכן לבדוק  רמת סוכר בדם. במידה וכול המדדים תקינים, ניתן להמשיך את הטיפול בבית תוך הקפדה של מתן התרופה סמוך להאכלה ולפחות ארבע שעות לפני שנת  הלילה.

בביקור השני - העלאת מינון

אם הטיפול במהלך השבוע  עבר ללא תופעות חריגות - ינתן המינון המלא של התרופה ושעתיים אחרי המתן יימדד שוב הדופק לחץ הדם וכן סוכר בדם. אם כול המדדים תקינים ניתן להמשיך  את הטיפול בבית תוך מעקב של רופא העור. משך הטיפול הוא עד שהנגע חולף או עד גיל שנה-שנה וחצי לערך. במהלך המתן יהיה צורך לעקוב אחר שינויי המשקל של הילד ולהתאים את מינון התרופה לשינוי במשקל. אם הילד ללא תיאבון ולא אוכל למשל בשל מחלת חום- מומלץ לבצע הפסקת בנטילת התרופה, עד שחוזר לאכול.

 

במידה ומופיעים ישנוניות, קוצר נשימה, רעידות או פרכוסים במהלך הטיפול- יש להפסיק את הטיפול ולפנות מייד לרופא.

bottom of page